Korowaj

 

Składniki:

2 kg mąki

½ kg drożdży

½ kg cukru

40 jajek

1 łyżka soli

1 cukier waniliowy

1 litr wody

1 litr mleka

200 g masła

 

Wykonanie:

            Cukier i drożdże rozetrzeć, wlać 1 litr letniej wody, 1 litr ciepłego mleka i 1 kg mąki (zrobić rozczyn i postawić na parę godzin). Żółtka oddzielić od białek, białka ubić, żółtka rozetrzeć z wanilią i masłem. Jak będą gotowe dodać rozczyn. Następnie wsypać resztę mąki
i wyrobić na ciasto, aż będzie odstawało od rąk, następnie postawić na 24 h w letniej temperaturze. Jak podrośnie ułożyć w formę.

            Z ciasta, które pozostanie wykonać ozdoby w kształcie ptaszków i spiralek (ptaszky i szyszky). Przyozdobić nimi korowaj. Wypiekać w piecu ok. 1 ½ h.

            Korowaj był wypiekany zwykle na wesele.

 

Marianna Jara – Hrabowiec