Południowoafrykańscy szefowie kuchni są bardzo utalentowani w zakresie umiejętności kulinarnych i mogą utrzymać się wśród światowych talentów. Pięciu utalentowanych szefów kuchni z RPA zapewniło sobie miejsce w głównym konkursie szefów kuchni S. Pellegrino, który ma na celu znalezienie najlepszego młodego szefa kuchni na świecie. Tych pięciu szefów kuchni znajduje się wśród dziesięciu półfinalistów wybranych z regionu Bliskiego Wschodu i Afryki. W półfinale dla tego regionu 10 szefów kuchni będzie rywalizować, tworząc charakterystyczną potrawę, która zostanie przedstawiona jury złożonemu z niezależnych, najlepszych szefów kuchni. Szef kuchni z najlepszą potrawą, opartą na Pięciu Złotych Zasadach S.Pellegrino (umiejętności, składniki, przesłanie, geniusz i piękno) zakwalifikuje się do dołączenia do dwudziestu najlepszych światowych finalistów i udania się do Włoch, aby walczyć o upragniony tytuł "S.Pellegrino - Najlepszy Młody Szef Kuchni Świata 2016". Wielki Finał odbędzie się w październiku we Włoszech.
Pięciu szefów kuchni w RPA to właśnie oni:
- Andrew McKinnon
- Jean-Claude Wagener
- Dion Vengatass
- Dziekan Jones
- Philip Nel.
Pięciu najlepszych szefów kuchni RPA
1. Szef kuchni Adriaan Mareenowy szef kuchni w Roots, wcześniej pracował w "Rust en Vrede" oraz w restauracji Michelin Star Hibiscus w Londynie pod kierownictwem Claude'a Bosiego, ostatecznie dołączając do zespołu Forum Homini. Jego filozofia kulinarna polega na prezentowaniu żywności lekkiej i prostej, ale pełnej smaku. Jego preferowanymi składnikami są składniki lokalne i sezonowe, w tym gry, takie jak Springbok, z Forum Homini Game Reserve, co oznacza, że menu Roots jest często zmieniane co miesiąc. Pierwszym daniem, którego Adriaan nauczył się gotować, były pieczone warzywa w słonej skórce. Mówi, że jego zamiłowanie do prostych potraw zamienionych w niesamowite kombinacje smakowe pochodzi z czasu, który spędził z Claude'em Bosi na Hibiskusie.
2. Szef kuchni Minette Smith Obecnie jest szefem kuchni w hotelu Saxon w Johannesburgu i reprezentował swój kraj w kilku międzynarodowych konkursach. Pracowała pod okiem uznanych szefów kuchni w najlepszych restauracjach RPA, takich jak Rust en Vrede Restaurant, Five Hundred Restaurant w The Saxon Hotel oraz Restaurant Mosaic w The Orient. Jej pasja do ciast i wyrobów cukierniczych zdobyła uznanie na uroczystościach rozdania nagród z niesamowitych kombinacji, takich jak jej pustynia Ginger Beer Gel z kruszonką jogurtową, skompresowanym jabłkiem, kijem bezowym, kremem werbenowym oraz jogurtem i jabłkową myszą.
3. Szefowa kuchni Annemarie Steenkamp jest szefem kuchni w Burrata i Bocca w Kapsztadzie oraz byłym szefem kuchni Sous w The Tasting Room, wielokrotnie nagradzanej południowoafrykańskiej restauracji. Annemarie zajęła się kuchnią Open Door w nowo odnowionej River Cafe w Constantia Valley. Jej kulinarna pasja doprowadziła ją po raz pierwszy do pracy przez dwa lata w kuchni Hotelu Low Wood w Windemere w Anglii. Po powrocie do RPA ukończyła dwuletni dyplom z zakresu sztuki kulinarnej w Stellenbosch. Spędziła również pięć lat jako Sous Chef pod kierunkiem Margot Jans, doskonaląc swoje umiejętności zarówno w Common Room, jak i w Tasting Room Restaurant (uznanej za najlepszą restaurację San Pellegrino).
4. Szef kuchni Peter John Vadas był wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni w Kapsztadzie w The Roundhouse przed dołączeniem do Camphors w Vergelegen Wine Estate. Peter pochodzi z długiej linii szefów kuchni i miłośników jedzenia. Jego rodzice są właścicielami i prowadzą znaną restaurację Pembrey's w RPA, która działa od 21 lat. Peter studiował, aby zostać szefem kuchni, ponieważ zawsze wiedział, że to jego pasja. Po ukończeniu studiów zdobywał międzynarodowe doświadczenie w restauracjach w Nowym Jorku i Londynie. Ma filozofię "od pola do stołu", która stara się wspierać lokalną gospodarkę poprzez kupowanie jego składników od lokalnych producentów, którzy stosują zrównoważone i etyczne praktyki.
5. Szef Kuchni Jan van der WesthuizenPołudniowoafrykański szef kuchni, który jest właścicielem i prowadzi swoją restaurację "Jan w Nicei", otrzymał gwiazdę Michelin w ramach francuskiego przewodnika Michelin Awards 2016. Jan w Nicei jest jedną z 52 restauracji, które otrzymają gwiazdkę Michelin na rok 2016. Szef kuchni Jan oferuje Francuzom swoje ulubione potrawy z RPA, w tym biltong, mos bolletjies i inne tradycyjne potrawy południowoafrykańskie.
Istnieje może więcej top szefów kuchni w Republice Południowej Afryki, którzy przywiązują dużą wagę do jedzenia dobrze przy użyciu autentyczne, proste dania drobne, które są inspirowane przez tradycyjne smaki i składniki z Republiki Południowej Afryki.