Jedzenie i podróże idą razem. Uważa się, że jednym ze sposobów na poznanie kultury danego kraju są lokalne potrawy. Podróżowanie do kraju nigdy nie będzie kompletne bez spróbowania najlepszego jedzenia, jakie miejscowi mają do zaoferowania. Na świecie istnieje wiele różnych smacznych kuchni, ale poniżej wymienione są kraje, które uważane są za posiadające najlepsze kuchnie:

Tajlandia

Kuchnia tajska kładzie nacisk na lekko przyrządzone potrawy z silnymi aromatycznymi składnikami i pikantnym brzegiem. Równowaga, szczegółowość i różnorodność mają dla tajskich szefów kuchni ogromne znaczenie. Kuchnia tajska oraz tradycje kulinarne i kuchnie sąsiadów Tajlandii wpływały na siebie wzajemnie na przestrzeni wielu stuleci. Jest to zasadniczo połączenie wielowiekowych wpływów wschodnich i zachodnich, harmonijnie połączonych w coś wyjątkowo tajskiego. Idealny posiłek tajski to harmonijne połączenie pikantnych, subtelnych, słodkich i kwaśnych potraw, które mają być równie satysfakcjonujące dla oka, nosa i podniebienia. Posiłek tajski jest podawany jednocześnie, dzięki czemu kolacje mogą cieszyć się uzupełniającymi się kombinacjami różnych smaków. Słynne potrawy tajskie to Tom Yum Goong, Som Tum, Pad Thai i Gaeng Daeng.

Meksyk

Kuchnia meksykańska jest tak samo złożona jak inne kuchnie starożytne, z technikami i umiejętnościami rozwijanymi przez tysiące lat historii. Kuchnia meksykańska ma przeważające wpływy hiszpańskie, z przewagą kuchni francuskiej i afrykańskiej. Kuchnia meksykańska jest wyrafinowana i często powiązana z symboliką i festiwalami. Kuchnia meksykańska jest pełna smaków. Jedzenie zawiera zioła i przyprawy, które nadają mu charakterystycznego kopa jak chilis, oregano, kolendra, cynamon i kakao. Hojnie używa się również czosnku, cebuli, cytryn i limonek. Często używane są również warzywa, które odgrywają ważną rolę w kuchni meksykańskiej. Niektóre z najpopularniejszych potraw meksykańskich to tacos, enchilady i quesadillas.

Chiny

Chiny mają jedno z najlepszych podniebień na świecie. Kuchnia chińska jest ważną częścią chińskiej kultury. Istnieje szereg regionalnych specjałów, na które różnie wpływa geografia i historia. Większość chińskich potraw zaczyna się od wspólnego fundamentu, świętej trójcy kuchni chińskiej: czosnku, chili i imbiru. Kuchnia chińska obejmuje kuchnię pochodzącą z różnych regionów Chin. Najbardziej znane i najbardziej wpływowe kuchnie regionalne to kuchnia kantońska, szantungowa, jiangsu i syczuańska. Preferowanie przypraw i technik gotowania w chińskich prowincjach zależy od różnic w pochodzeniu historycznym i grupach etnicznych. Obecnie kuchnia chińska wpłynęła na wiele innych kuchni w Azji, z modyfikacjami wprowadzonymi w celu zaspokojenia lokalnych podniebień. Najpopularniejsze potrawy chińskie to Dim Sums, Wantons, Pierogi, Spring rolls, Słodki i kwaśny kurczak oraz smażony ryż.

Francja

Kuchnia francuska jest wyjątkowym, kulturalnym doświadczeniem, które łączy smakowite, pożywne potrawy z pięknem, wypoczynkiem i przygotowaniem terapeutycznym. Francuskie jedzenie i kuchnia francuska są powszechnie uważane za podstawę wielu kuchni świata zachodniego. Kuchnia francuska od dawna wyróżnia się dużą różnorodnością potraw. Jedzenie przygotowywane przez Francuzów zależy od tego, gdzie mieszkają, ponieważ zazwyczaj gotują i przygotowują potrawy lokalne dla swojego regionu. Specyficzny klimat i geografia każdego regionu wpłynęły na różnorodność regionalnych specjałów. Do najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej należą: Baguette, Foie Gras, Quenelles, Ratatouille i Truffes.

Włochy

Kuchnia włoska jest znana z regionalnej różnorodności, zwłaszcza między północą a południem Półwyspu. Oferuje bogactwo smaku, jest jedną z najpopularniejszych i wpłynęła na kilka kuchni na całym świecie. W rzeczywistości, jej jedzenie jest prawdopodobnie najbardziej znanym produktem eksportowym Włoch. Kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą. Włoskie jedzenie jest odważne i satysfakcjonujące, nie będąc przy tym ciężkie. Szefowie kuchni polegają głównie na jakości składników, a nie na skomplikowanym przygotowaniu. Wynika to z faktu, że Włosi lubią swoje składniki świeże i subtelnie doprawione oraz przyprawione. Kuchnia włoska ma wiele różnych składników, które są powszechnie używane, począwszy od owoców, warzyw, sosów i mięs. Makarony, warzywa, oliwa z oliwek i ryby są główną częścią kuchni włoskiej. Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej to Pizza, Gelato, Carbonara, Prosciutto, Gnocchi i Ravioli.

Indie

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata, charakteryzującą się wyrafinowanym i subtelnym wykorzystaniem wielu przypraw, warzyw, zbóż i owoców. Obejmuje ona szeroką gamę kuchni regionalnych i tradycyjnych pochodzących z subkontynentu indyjskiego. Na kuchnię indyjską duży wpływ mają także wybory i tradycje religijne, zwłaszcza hinduistyczne, a także kulturowe. Potrawy indyjskie zawierają zazwyczaj mocną obsadę egzotycznych przypraw, które sprawiają, że kubki smakowe wstają i zwracają na siebie uwagę. W kuchni używa się jednocześnie smaków pikantnych, kwaśnych, słodkich i ostrych. Obecnie kuchnia indyjska wciąż ewoluuje, co jest wynikiem kulturowych interakcji narodu z innymi społecznościami. Do najpopularniejszych potraw indyjskich należą: Butter Chicken, Tandoori chicken Malai kofta i Rogan Josh.