San Francisco jest miasteczkiem gastronomicznym, z większą ilością restauracji na jednego mieszkańca niż jakiekolwiek inne miasto w kraju. Ponadto, lokalni denizenowie mają tendencję do bycia postępowymi i dbającymi o zdrowie; wielu z nich regularnie robi zakupy na targach rolniczych w ich okolicy. Nic więc dziwnego, że San Francisco posiada wspaniały wybór restauracji wegetariańskich.
Wokół miasta znajdują się pola karczochów, łaty dyni, sady jabłkowe i warzywne ogrody Half Moon Bay, a także tereny rolnicze na wiejskich, falistych wzgórzach hrabstwa Marin. Małe, lokalne gospodarstwa rolne zaopatrują miejskie restauracje w świeże, sezonowe składniki do przygotowania smacznych posiłków.
Restauracje wegetariańskie w San Francisco oferują coś dla każdego, od casual do modnych i wyrafinowanych. Reprezentowane są prawie wszystkie rodzaje kuchni: surowa, kalifornijska, fusion, meksykańska, chińska, japońska, południowo-indyjska, a nawet boliwijska i amerykańska kuchnia soulowa.
Każda restauracja ma inną misję. Niektóre z restauracji znajdujących się na tej liście zostały zainspirowane buddyjskimi praktykami kuchni wegetariańskiej, podczas gdy inne poświęcają się wspieraniu lokalnych gospodarstw ekologicznych i zrównoważonemu rozwojowi środowiska naturalnego.
Bez względu na to, jaki jest powód wyboru wegetariańskiego jedzenia, czy chcesz pomóc ocalić planetę, czy po prostu cieszyć się zdrową kuchnią, szeroka gama opcji w San Francisco zaspokoi twoje podniebienie. Znajdź najlepsze miejsca do jedzenia z naszej listy najlepszych restauracji wegetariańskich w San Francisco.
1. Gracias Madre
Gracias Madre, ceniona za swoje jedzenie i atmosferę, oferuje dania inspirowane kuchnią meksykańską z nutą twista. Kuchnia ta jest oparta wyłącznie na potrawach roślinnych. Ale w przeciwieństwie do niektórych kuchni wegańskich, jedzenie w Gracias Madre jest bardzo obfite. Od tamales i tacos po enchiladas i pozole, każde danie w menu jest zdrowe i satysfakcjonujące.
Gracias Madre opiera się na tradycyjnych meksykańskich smakach i lokalnie uprawianych sezonowych składnikach. Warzywa pochodzą z ekologicznej farmy Be Love Farm w Pleasant Valley w Kalifornii, podczas gdy ręcznie robione tamales i tortille są wytwarzane z pachnącej kukurydzy. Wegańskie sery są wytwarzane z orzechów.
Zapraszająca i świąteczna jadalnia przypomina stare hiszpańskie budynki Mission, z bielonymi ścianami, drewnianym sufitem i solidnymi drewnianymi meblami. Wystrój nawiązuje do świętej sztuki chrześcijańskiej, ale celebruje hojność rolnictwa, ukłon w stronę ideałów zrównoważonego rolnictwa ekologicznego.
Rustykalne kinkiety i kilka świec oświetlają jadalnię miękkim, delikatnym światłem. Jednak ogólna atmosfera jest bardziej przyjazna niż romantyczna, ze względu na wspólne stoły i gwarną atmosferę. W piątkowe i sobotnie wieczory restauracja jest często całkowicie zapełniona. Zalecane są rezerwacje.
2. Restauracja Greens
Prawdziwa instytucja wegetariańskiej kuchni od gospodarstwa rolnego do stołu, Zielona Restauracja, została założona w 1979 roku we współpracy z Centrum Zen w San Francisco. W mieście, w którym wiele restauracji przychodzi i odchodzi szybko, Zieloni wciąż przyciągają tłumy cztery dekady po jej założeniu, świadcząc o trwałej atrakcyjności i popularności restauracji.
Szefowie kuchni restauracji Greens skupiają się na kuchni kalifornijskiej, choć w menu czasami znajdują się dania kuchni śródziemnomorskiej, francuskiej i azjatyckiej. Sezonowość jest esencją filozofii kulinarnej Greens. Restauracja wykorzystuje przede wszystkim świeże składniki pochodzące z lokalnych gospodarstw ekologicznych i rynków rolnych. Green Gulch Farm w centrum Zen w hrabstwie Marin (mniej niż godzinę na północ od San Francisco) współpracuje z Green Gulch Farm.
W spektakularnej jadalni z widokiem na most Golden Gate i marinę San Francisco, Restauracja Greens serwuje lunch i kolację oraz weekendowy brunch. Restauracja często ma pełną salę na kolację. Weekendowy brunch jest szczególnie popularny. Prosimy o dokonanie rezerwacji. W przeciwnym razie, jeśli wejdziesz, bądź przygotowany do oczekiwania na stolik.
3. Wildseed
Ta wyznaczająca trendy restauracja to najnowszy wegetariański lokal gastronomiczny w San Francisco, otwarty we wrześniu 2019 roku. Miejscowi tłumnie przybywają do Wildseed, które już teraz wydaje się być najnowszym miejscem hangautu w tej okolicy. Szykowna przestrzeń jadalna łączy minimalistyczny design z akcentami naturalnego drewna i żywych roślin jako wystrój, apropos świątyni z sezonową kuchnią wegańską.
Wildseed znajduje się w czołówce rozwijającego się ruchu "kuchni roślinnej". To, co sprawia, że Wildseed jest wyjątkowy, to jego popularność. Miłośnicy smakowitego jedzenia doceniają menu restauracji o globalnym wpływie, które wykorzystuje najświeższe produkty z północnej Kalifornii. Ponieważ kuchnia zależy od tego, co jest w danym sezonie na miejscu, menu będzie często aktualizowane.
Opcje menu obejmują szeroki wybór sałatek i wegetariańskich azjatyckich miseczek ryżowych, szaszłyków tofu i międzynarodowych specjałów, takich jak paella przygotowywana z kiełbasą faux chorizo. Inne atrakcje to domowe hamburgery z grzybami i szpinakiem oraz pizza z płaskim chlebem z wędzoną mozzarellą "cheese".
Desery są bardziej klasyczne, na przykład sernik wegański i świeży sorbet melonowy. Nie można przegapić ciepłego ciasta czekoladowego! Jest tak jasne, puszyste i dekadenckie, że trudno uwierzyć, że w przepisie nie ma jaj ani masła, a jego bogaty smak pochodzi z belgijskiej gorzkiej czekolady.
4. Shizen Vegan Sushi Bar
Na pierwszy rzut oka, koledzy będą zaskoczeni, że ta stylowa rustykalna restauracja jest wegańska. Prezentacja ujawnia artystyczny talent, który jest typowy dla tradycyjnych japońskich restauracji sushi. Jednak każda pozycja w menu jest oparta na roślinach. Do przygotowania wykwintnych wegańskich kreacji sushi szefowie kuchni wykorzystują techniki shojin (japońskiego buddyjskiego) oraz sezonowe, lokalne składniki wegetariańskie, takie jak twaróg fasolowy, ignamy i tapioka.
Właściciele restauracji są zaangażowani w kwestie ochrony środowiska, takie jak ochrona gatunków morskich i wspieranie działań ochronnych. Biorąc poważnie pod uwagę swoją misję, restauracja stara się oferować "lekki ślad" kuchni wegańskiej, która promuje zrównoważone społeczności ekologiczne.
Shizen przyciąga tłumy zwłaszcza w weekendy, a często czeka się na stolik. Rezerwacje są dokonywane online, ale w restauracji znajduje się większość stołów do restauracji typu "walk-in". Restauracja nie przyjmuje rezerwacji przez telefon.