Mówi się, że na świecie istnieją trzy główne rodzaje kuchni: turecka, chińska i francuska. Kuchnia turecka, w pełni uzasadniając swoją reputację, jest zawsze miłą niespodzianką dla gościa.
Kuchnia turecka jest nie tylko wyrafinowanym produktem z wielowiekowego doświadczenia, ale także bardzo czystą jakością. Różnorodność i prostota przepisów oraz jakość składników są gwarancją wyśmienitych dań.
Kebaby są naczyniami zwykłego lub marynowanego mięsa albo duszonego albo grillowanego. Prawie każda dzielnica Anatolii ma swoją własną specjalność kebapową. Baranina jest podstawowym mięsem w tureckiej kuchni. Kawałki jagnięciny nawleczone na szpikulec i grillowane na węglu drzewnym tworzą słynny szaszłyczek znany w wielu krajach świata. Doner kebab to kolejna słynna turecka potrawa, będąca bułką jagnięciny na pionowym szpikucie obracającym się równolegle do gorącego grilla. Warto również spróbować różnych rodzajów Köfte jako typowych dań mięsnych.
Bakłażan jest używany w wielu różnych daniach, od Karniyarik (pokrojony brzuch) i Hünkarbegendi (ulubiony sułtan), po Patlican salatasi (sałatka z bakłażana) i Patlican dolmasi (nadziewane bakłażany). Można ją gotować z cebulą, czosnkiem i pomidorami i podawać na zimno jako Imam bayildi (imam zemdlony).
Pyszną turecką specjalnością jest Pilav, danie ryżowe, które jest trudne do przygotowania dla niedoświadczonego kucharza. W regionie Morza Czarnego w Turcji przyrządza się wspaniałe danie z ryżu i małych ryb: Hamsili pilav. Inną ciekawą potrawą z tego samego regionu jest Miroloto.
Börek to placki z ciasta płatkowego nadziewane mięsem, serem lub ziemniakami. Pyszny turecki jogurt naturalny cieszy się uzasadnioną renomą. Typową przystawką przygotowywaną z jogurtem i ogórkiem jest Cacik. I oczywiście nie zapomnij spróbować Manti (ravioli) z dużą ilością jogurtu.
Godną uwagi odmianą są "Zeytinyaglilar", potrawy gotowane z oliwą z oliwek. "Dolma" to nazwa stosowana do takich warzyw jak liście winogron (Sarma), liście kapusty, zielona papryka (Biber dolma) nadziewana ryżem z przyprawami.
Tureckie słodycze są znane na całym świecie, a wiele z nich posiada mleko jako podstawowy składnik, takie jak Sütlaç, Tavuk gögsü, Helva, Kazandibi, Asure. Tymczasem najbardziej znanym deserem tureckim jest Baklava.
Wśród napojów narodowych można łatwo wymienić turecką kawę i herbatę, ale należy też wymienić ayran, shira, salgam, sahlep i boza. Turecka kawa jest gęsta i ciemna w małej filiżance i może być podawana bez cukru, z odrobiną cukru lub z dużą ilością cukru. Tak czy inaczej, jest naprawdę pyszna. Jeśli lubisz alkohol, możesz spróbować Raki z anyżu, który jest nazywany "napojem lwa", ponieważ musisz być silny jak "lew", aby go wypić.
Zupy są bardzo różnorodne. Mogą być lekkie, albo bogate i znaczące. Zazwyczaj bazują na wywarze mięsnym i są podawane na początku posiłku. Soczewica polewka jest najczęstszą i najlepszą kochaną odmianą, ale tam są inni preferowani ones tak jak yayla polewka i tarhana.
Mezes to "Hors d'oeuvres" lub przekąski, które występują głównie przy posiłkach z dodatkiem wina lub raki. Spożywane oszczędnie, budzą apetyt przed właściwym posiłkiem. Przykładami meze są: gozleme, smażony bakłażan z jogurtem, lakerda (bonito podawane w solance), pastirma (prasowana wołowina), kisir, krokiety rybne, a także jagnięce mózgi z dużą ilością soku z cytryny. W wielu restauracjach wybór mez jest podawany do stołu na tacy zaraz po podaniu napojów, aby klienci mogli dokonać wyboru.
Turcja jest otoczona kilkoma morzami wokół, stąd też w tureckiej kuchni jest wiele różnych potraw opartych na rybach, zwłaszcza wzdłuż wybrzeża. Jedną z tych tradycyjnych potraw jest Hamsi Kofte z regionu Blacksea na północy.